Elizabeth Gardens – Stanmore

1024x1024pix

LOCATION:
Elizabeth Gardens, Stanmore

JOB DESCRIPTION:
Construction of gardens for Care home

CLIENT:
Bouygues

ARCHITECT:
DF Clark Design Team

CONSTRUCTION TIME:
Ten weeks

BUILD ELEMENTS:
Boundary fencing, no-dig path through existing trees with hand rail, planting, timber pergola, trellis to full extent of three story wall

The phasing of construction was carefully considered to ensure finished works were protected from machinery and other trades.  Work was carried out in areas ready for handover while the release of other areas was dependant on the removal of scaffolding, temporary road and other site equipment.

Following selected clearance of a self-seeded wooded area, the construction of a no-dig walk way could commence. This comprised of 200mm deep timber edging, laid to existing falls, and back filled with no-fines angular aggregate ensuring a permeable and aerated construction that would not impede on existing trees.  Timber posts set on plastic covered concrete footings formed the supports for the hand rail while porous tarmac provided a smooth surface finish for wheel chair users.

With the help of an elevated platform, MEWP, timber trellis was fixed to the full height of a three story wall, 10ltr climbing plants planted at the base and tied into the trellis offered instant greening to the first 1.7m of the wall while the timber trellis itself gave the wall instant interest.

A softwood timber pergola was fixed to both raised brick planter walls as well as concreted into footings to adjacent ground level planting beds.

While access by grab lorry was available, all top soil was delivered, spread or stockpiled for future release of the phasing.

The last element of the contract was the removal of the temporary access road meaning all heavy machinery works needed to be complete leaving only the completion of hand tool tasks such as seeding of lawns and small areas of planting.